
İhracat Nedir?
İhracat Nedir?
Dar anlamda; bir malın veya hizmetin yabancı ülkelere döviz karşılığında yapılan satışına ihracat denir. Geniş anlamda ise yurt içinde üretilen mal ve hizmet üretiminin yurt içi pazarda arz, talep fazlası veya yurt dışı pazarından da talep görmesi üzerine yurt dışındaki taleplerin karşılanmasıyla amacıyla ülkelerin milli sınırları dışına yaptığı satış işlemine ihracat denir.
İhracatçı Nasıl Olunur?
Türkiye de ürettiğiniz hizmet veya malın ticaret bakanlığınca belirlenmiş niteliğine göre bölgenizdeki ihracat yeterliliklerini temin etmeniz ve yurt dışından işbirliği sağlayacağınız ithalatçılarla yapacağınız anlaşmalar doğrultusunda bölgenize en yakın ihracatçı birliklerine üye olmanız ve ihracat yapabilme şartlarını yerine getirdiğiniz sürece ihracatçı olabilirsiniz.
Kimler İhracat Yapabilir?
Vergi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişiler, şirket kuruluş sözleşmesinde sınırladığı mal veya hizmetlerin üretimini ilgili ticaret bakanlığı ve ihracat birliklerine kayıt yaptırdıktan sonra ihracat yapabilir.
İhracatın Bize Kazandırdıkları Nedir?
İhracat üretim yapan firmalar için büyüme açısından stratejik bir karardır ve bu dışa açılma hedefi olan firmalar için önem arz eder.
İhracat bir ülke malının uluslararası pazarda rekabet gücünün artmasını desteklerken ülkeye döviz girişi sağlayarak ekonomiye olumlu yönde katkı sağlar.
Bu katkı şu şekilde olur; Sektördeki pazar payınız iç pazarda sınırlı iken uluslararası pazardaki payınızı büyütür, rekabet edebilme gücünüz arttırır, Karlılık rasyonuzda olumlu artışa sebep olur, vergisel avantajlardan faydalanırsınız, tahsilat şeklinize göre size sipariş öncesi finansman da sağlamış olursunuz. Ödeme şeklinize kendiniz karar verirseniz güvenli şekilde ihracat sağlanmış olur bu da sizin satış riskinizi minimize etme fırsatı verir. Ödeme şekli olarak; peşin ödeme, vesaik mukabili veya akreditifli çalışabilirsiniz.
İhracat Yaparken Amaçlanan Nedir?
Firmanız iç pazarda güçlü ise ihracat satışlarındaki karlılık oranı artacaktır.
Stratejileri etkin ve doğru kullanmanız global piyasada tanınırlığınız arttıracaktır bu da markalaşma yolunda size kolaylık ve prestij sağlar.
Ekonomik dalgalanmalarda dengede durma şansınız artar, bu da şu demek iç pazardaki mevsimsel veya ekonomik dalgalanmalarda ve tüketici taleplerin değişmesi durumunda sirkülasyon devam edecektir yani üzerinizde baskıyı hafifletecek, üretim ve stok maliyetlerinizi minimum seviyede tutacaktır.
Üretim ağınız büyük ama üretim ve satış kapasiteniz düşükse atıl kapasitenin önüne geçerek hep makine ve teçhizatlarınız etkin kullanmanıza hem de istihdam yaratarak işsizliğin azalmasına sebep olmuş olacaksınız.
Atıl kapasiteyi etkin kullanmanın faydası size maliyetlerin azalması ile birlikte ölçek ekonomisinin etkinliği artacaktır.
İhracat hem firmanın hem de ülkenin rekabet gücünü arttırmanın yanı sıra dış ticaret dengesine fayda sağlayacaktır.
İhracatın Firmanıza 7 Faydası
1. Piyasadaki payınızın büyümesine satışların ve karlılığınızın artmasında etkili olması
2. Global piyasaya girmek iç pazardaki bağımlılık riskini azaltmaya yarayacaktır
3. İç pazara olan bağımlılık azalırken ülke ekonomisindeki olsa durgunluk ve krizlerden etkilenme olasılığı düzecektir.
4. İhrac ettiğiniz ürünler daha önceden piyasaya sürülmüş ise dış piyasadaki pazar araştırma maliyetiniz dolaylı yoldan azalacaktır.
5. İhracatın sürekliliği durumunda satış gelirinden sağlanacak kaynak ile işletme sermayesini etkin yönetebilme imkanı sunacaktır.
6. Firmanızı ve ürünlerinizin satışı arttıkça markanızın tanınırlığı artacaktır ve bu firmanızın tüm pazarlarda rekabet edebilme imkanı sağlayacaktır.
7. İhracatta yaptığınız satış şekline göre vergisel istisnalar size likidite konusunda fayda sağlayabilir.
İhracatın Riskleri
Satışlarınız tahmin ettiğinizin altında olabilir.
Ürünlerde değişiklik yapmak istediğinizde kabul görme durumu riske girebilir.
Pazar araştırmasının doğru yapılması gerekir bu da ek maliyettir.
Operasyonel sorunlarda siparişleri zamanında teslim edememeniz durumunda rekabet gücünüz zedelenebilir.
Ödemeler konusunda yapılan anlaşmalarınız doğru değilse olası riskte finansal sıkıntı çekebilirsiniz.
Hukuki sonuçlar durumunda uluslarası hukuk koşulları söz konusu olacağı için güçlü hukuk firmaları ile çalışmanız gerekecektir.
Olası finansal riskleri tanımanızda, öngörülü olmanızda ve alacaklarınıza sigorta yaptırmanızda fayda vardır.
İhracat yaparken; finansınız ne kadar kuvvetli olursa olsun firmalara sunulan teşviklerden faydalanmak işletme sermayeniz açısından size katkı sağlayacaktır.
Devletin sağladığı ihracat destekleri
Markalaşma ve Turquality desteği
Ur-Ge proje desteği Alıcı desteği ve sigorta tazmin desteği
Tarımsal ürünlerde ihracat iadesi yardımı
Yurt dışı fuar desteği
Tasarım Desteği
Pazara giriş belgeleri (Pazar araştırmaları) desteği
Birim marka tasarım desteği
Dijital faaliyetler
Ticaret bakanlığı tarafından sağlanan tüm destekleri görmek için tıklayınız.